prod_Probiotics

Probiotik është një term  i përgjithshëm për  mikroorganizmat e gjalla te quajtura shpesh edhe “ bakteret miqesore “  qe japin  perfitime shendetesore per organizmin.

Keto  mund te jene  baktere apo kerpudha qe jane te ngjashme me ato qe gjenden  brenda organizmit  dhe sidomos ne traktin digjestiv . Probiotiket  tashme jane suplemente dhe shtesa ushqimore  te mirenjohura , te perdorura me se shumti per te promovuar nje tretje sa me te shendetshme .

Pse i perdorin njerezit Probiotiket ?

Probiotiket funksionojne duke balancuar nivelin e mikroorganizmave ne zorre . Ato reduktojne nivelin e baktereve te demshme . Probiotiket vleresohen edhe per rolin e tyre ne fuqizimin e sistemit imunitar .    

Edhe pse studimet jane ne vazhdim , ka evidenca te qarta se probiotiket mund te jene te dobishem  ne trajtimin e sindromit te zorres se irrituar , kolitit , akneve , ekzemave tek femijet  etj. Probiotiket mund te perdoren edhe si shoqeruese gjate perdorimit te antibiotikut per te parandaluar diarrene dhe efektet e ndryshme anesore qe vihen re ne te tilla raste .   

Përveç kësaj  shkencëtarët janë duke i studiuar probiotiket  për të përcaktuar nëse ato mund të ndihmojnë  ne :

          disa lloje të ulcerash te  stomakut  (ata të shkaktuar nga H. pylori ),

          infeksione  (të traktit urinar , vaginale, gastro intestinale , sinuseve , sistemit respirator etj)

          semundjet e dhembeve

          semundjet e melcise

          format e ndryshme alergjike  etj  

Ata janë gjithashtu duke testuar  probioket  për të parë nëse ata mund të ndihmojnë në parandalimin e përsëritjes së kancerit të zorrës së trashë .

 

Ka shumë lloje të probiotikesh qe perfshijne : laktobacilet ( acidophilus Lactobacillus dhe Lactobacillus GG ) , bifidobacteria (si Bifidobacterium Bifidus ) dhe disa mykrash  (si Saccharomyces boulardii ) .

Probiotike të ndryshem kanë efekte të ndryshme . Perpara se te filloni perdorimin e probiotikeve eshte mire te konsultoheni me mjekun apo farmacistin tuaj per te percaktuar se cili nga probiotiket eshte ai i duhuri per  ty .  

 

Shpesh hasim termat : Probiotik dhe Prebiotik 

Prebiotiket  jane perberes jo te tretshem  te ushqimeve  , qe perdoren per te nxitur rritjen e baktereve probiotike ne organizem duke siguruar keshtu nje ambient te pershtatshem ne te cilen probiotiket kryjne aktivitetin e tyre .

Mund te rastise te hasim edhe termin Synbiotik qe thote nje kombinim i Probiotikeve me Prebiotik .  

Sa doza  probiotikesh  duhet të merrni ?

Për shkak se ka nje numer te madh te llojeve te probiotikeve  , mund te themi se nuk  ka ndonje studim te mirefillte per dozen maksimale ditore te marrjes se tyre . Per kete qellim duhet konsultuar me farmacistin ose mjekun tuaj per te marre nje doze ditore optimale dhe per te shmangur mbidozimin , duke pase parasysh referencat per shume nga probiotiket qe jane marre ne studim .

Psh per  Lactobacillus acidophilusranges  doza ditore llogaritet nga 1 miliard  ne 10 miliard organizma te gjalla e ndare ne 3-4 doza . 

A mund te merren probiotiket ne menyre natyrale permes ushqimeve ?

Probiotiket  gjenden natyrshem  ne shume ushqime . Ato mund te shtohen ne lloje te ndryshme ushqimesh si koset e frutave , lakrat turshi , pije soje dhe ne shume pije te tjera .

Cfare rreziqesh mund te paraqesin Probiotiket ?

          Efektet anësore

Probiotiket mendohet se kane fare pak efekte anesore . Ne disa raste ato mund te shkaktojne fryerje barku dhe gazra . Ne raste te tilla keto efekte anesore minimizohen duke ulur dozen ditore te probiotikut .  

          Ndërveprimet 

Nqs keni ndonje problem shendetesor apo keni medikamente qe i merrni ne menyre te vazhdueshme , duhet te konsultoheni me mjekun ose farmacistin tuaj perpara se te perdorni probiotike .

Psh: Probiotiket mund te nderveprojne me barnat imunosupresive .   

          Rreziqet 

Nëse keni : sëmundje apo demtime te zorrëve  , HIV , kancer , një sistem të dobësuar imunitar , apo baktere te tepërta në zorrët e tua –  mos përdorni probiotike  pa u konsultuar më pare mjekun apo farmacistin tuaj .


Leave a Reply