2222222222222222222222222

FDA Amerikane  i ka dhënë dritën jeshile  një produkti të ri që premton të revolucionarizojë jetën e miliona diabetikëve.

Nuk ka nevojë  per shumë fjalë për të përshkruar dallimin  mes  3 injeksioneve ne dite dhe 3 inhalimeve ne dite  me nje aparature qe ngjan me nje bilbil .

Vetem ne pak dite dhe miliona amerikane do kene mundesine te provojne ndryshimin e madh  qe sjell kjo metode e re aplikimi . FDA e cila ka lejuar kete perdorim shprehet se kjo eshte forma e pare e insulines me veprim te shpejte qe merret me ane te rrugeve respiratore .

Të Rehatshme dhe Te Shpejta – produkti i ri i zhvilluar nga kompania farmaceutike  amerikane  MannKind  deri pak ditë më parë e panjohur është supozuar  te perdoret ne fillim te ushqimit ose deri 20 minuta pas fillimit te ngrenjes .
Ajo premton për të hyre ne qarkullimin e  gjakut  më shpejt se  insulinat  aktuale me veprim te shpejte  . Sapo insulina e re te  thithet ajo arrin në mushkëri dhe kalon me shpejtesi  ne qarkullimin e gjakut . Nivelet e insulines ne gjak arrijne perqendrimin maksimal ne nje kohe prej 12-15 minuta pas inhalimit dhe kthehet ne nivelin fillestar pas 3 oresh .

Megjithate Insulina e re  nuk e zëvendëson insulinën me veprim afatgjatë e cila duhet të administrohet me metodat tradicionale (injeksion).

Miratimi i kesaj insuline te re vjen pas dy kërkesa te para te cilat u anulluan nga FDA  dhe eshte bazur ne nje studim ne te cilin kane marre pjese 3000 persona diabetike dhe insulino perdorues . Kjo insuline eshte perdorur tek keta persona per nje periudhe 24 javore . Ne momentin qe kjo insuline ka kaluar te gjitha provat , i eshte dhene leja per tu hedhur ne treg .
 Kjo NUK ESHTE  nje INSULINE PER TE GJITHE
Së pari ky medikament nuk perdoret tek personat qe vuajne nga semundje te mushkerive si astma , COPD etj . Mendohet se kjo insuline mund te shkaktoje bronkospazma akute . Për këtë arsye është e rekomandueshme që mjekët të cilët dëshirojnë të përshkruajnë atë , me pare duhet te kryejne teste të sakta për të kontrolluar funksionin e mushkërive te pacientit te cilit duan t’ja rekomandojne .

FDA ka dhënë autorizim e marketingut vetëm pas angazhimit  nga ana e kompanisë për të kryer katër studimet klinike qe kanë për qëllim verifikimin se si vepron ky medikament  tek  fëmijë – në qoftë se produkti shkakton probleme të mushkërive (duke përfshirë edhe kancerin në mushkëri) dhe për të kuptuar më mirë dallimet në efikasitetin dhe sigurinë e medikamentit ne njerez ne ndryshem .

Insulina e re nuk është ende në dispozicion në Evropë

Material me leje botimi per omi.al nga :

American Diabetes Association

Leave a Reply